Ogled dobrih praks za bodoče sirarje in predelovalce iz območja občine Logatec
petek, 10. november 2023Včeraj so si kmetovalci iz logaškega ogledali štiri kmetije iz gorenjskega območja, kot primer dobre prakse na področju predelave mleka. Oglede je organizirala gospa Majda Tumpej, ki izvaja individualno izobraževanje o predelavi mleka na dveh kmetijah iz Rovt. Ogledali smo si kmetijo Orešnik iz Šentjošta nad Horjulom, Kmetijo Pustotnik in Bogataj iz Poljanske doline, ter Kmetijo Pr Matevž iz Rateč. Domov smo se vračali hvaležni za vse pridobljeno novo znanje in izkušnje, ki jih bodo kmetovalci lahko prenesli v svoje dejavnosti.
Kmetija Orešnik
Družina Orešnik ima kmetijo v vasi Šentjošt
nad Horjulom, kjer v Sirarstvu Orešnik predelujejo različne izdelki iz kozjega
in ovčjega mleka. Obdelujejo približno 12 ha zemlje in imajo okoli 100 koz. Imajo
pestro izbiro sirov in mlečnih izdelkov iz kozjega in ovčjega mleka, med katerimi
so sveži, mehki, poltrdi, starani, zeliščni, na oglju valjani in mehki modri
siri, kozjo sirotko, kozjo skuto, kozjo albuminsko skuto ter ovčji in kozju
jogurt. Ko zanimivost smo izvedeli, da imajo nekateri siri imena po družinskih
članih, kot na prime sir Lovrenc in sir Krištof. Velik del izdelkov prodajo v
gostilne, restavracije in hotele, med katerimi najdemo nekatera zveneča imena
slovenske vrhunske kulinarike. To dakazuje, de njihovi izdelki uvrščajo v sam
vrh slovenskega sirastva.
Kmetija Pr Matevž
Kmetija pr' Matevž v Retečah je
kmetija z dolgoletno tradicijo, na kateri so se ukvarjali tako z živinorejo kot
s poljedelstvom. V zadnjem času so znani tudi po predelavi mleka. Najbolj
znana je njihova domača mocarela, ki je na ocenjevanju Dobrote slovenskih
kmetij na Ptuju prejela zlato priznanje. Za to sta v prvi vrsti zaslužna Matevž
in Eva Jenko. Mocarelo izdelujeta dvakrat tedensko, pomembna se jima zdi
tudi skrb za okolje, zato jo polnita v povratno stekleno embalažo. Na voljo je
v njihovi domači trgovinici in v nekaterih trgovinah in kmetijskih zadrugah.
Domača mocarela ni edini njihov izdelek iz mleka na policah njihove trgovinice.
Izdelujejo tudi maslo, skuto, albuminsko skuto, mladi sir in trde jogurte.
Zadnji izdelek, ki navdušuje pa je sadna skutka iz domače posnete skute z okusi
različnega sadja imenovana Frutka.
Kmetija Bogataj
Na kmetiji Bogataj, po domače Pr Leskovc, je bila v preteklosti glavna
dejavnost živioreja. Ideja o predelavi mleka se je izoblikovala, ko sta kmetijo
prevzela Alojz in Tilka Bogataj, ki jo ob podpori celotne družine uspešno
vodita še danes. Pridelujejo zgolj mleko
senene prireje, saj verjamejo da so izdelki take prireje še bolj kvalitetni. Svoje
kupce razveseljujejo v Škofji Loki, Kranju, Ljubljanski BTC tržnici, ter na
tržnici v Domžalah. Ponujajo izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Najbojl znani njihovi siri so sir Pastirče,
Tilen, Lojzek , poleg tega izdelujejo tudi ostale mlečne izdelke kot so sir za
žar, maslo, jogurte. Navdušila nas je njihova lično urejena trgovinica, kjer se
lahko kupi tudi druge izdelke lokalnih ponudnikov.
Kmetija Pustotnik
Kmetija se je uspešno prenašala iz
roda v rod že vse od leta 1713 in velja
za eno prvih privatnih sirarn v Sloveniji. Sirarsko tradicijo sta začela Milan in njegova žena Žuža, sedaj pa jo uspešno
nadaljujejo njuni otroci. Sprva se je na Pustotnikovi kmetiji predelovalo le
lastno kravje mleko, danes pa sirarna odkupuje tudi kozje in ovčje mleko
okoliških kmetij ter tako svojim strankam ponuja široko paleto več kot
sedemdesetih mlečnih izdelkov.
V začetku leta 2013 je na domačem dvorišču svoja
vrata odprla Sirnica Pustotnik-center sirarstva in kulinarike, v katerem so
poleg večje in sodobnejše opremljene sirarne tudi trgovinica, degustacijskih
prostori ter učna sirarna.
Polno založena domača prodajalnica poleg lastnih
izdelkov ponuja pestro paleto lokalnih pridelkov lokalnih pridelovalcev.
Operacija PRO -EKO se financira iz Programa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Organ upravljanja pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS s CILjem.