Ogled dobrih praks za bodoče sirarje in predelovalce iz območja občine Logatec

petek, 10. november 2023

Včeraj so si kmetovalci iz logaškega ogledali štiri kmetije iz gorenjskega območja, kot primer dobre prakse na področju predelave mleka. Oglede je organizirala gospa Majda Tumpej, ki izvaja individualno izobraževanje o predelavi mleka na dveh kmetijah iz Rovt. Ogledali smo si kmetijo Orešnik iz Šentjošta nad Horjulom, Kmetijo Pustotnik in Bogataj iz Poljanske doline, ter Kmetijo Pr Matevž iz Rateč. Domov smo se vračali hvaležni za vse pridobljeno novo znanje in izkušnje, ki jih bodo kmetovalci lahko prenesli v svoje dejavnosti.  


Kmetija Orešnik

Družina Orešnik ima kmetijo v vasi Šentjošt nad Horjulom, kjer v Sirarstvu Orešnik predelujejo različne izdelki iz kozjega in ovčjega mleka. Obdelujejo približno 12 ha zemlje in imajo okoli 100 koz. Imajo pestro izbiro sirov in mlečnih izdelkov iz kozjega in ovčjega mleka, med katerimi so sveži, mehki, poltrdi, starani, zeliščni, na oglju valjani in mehki modri siri, kozjo sirotko, kozjo skuto, kozjo albuminsko skuto ter ovčji in kozju jogurt. Ko zanimivost smo izvedeli, da imajo nekateri siri imena po družinskih članih, kot na prime sir Lovrenc in sir Krištof. Velik del izdelkov prodajo v gostilne, restavracije in hotele, med katerimi najdemo nekatera zveneča imena slovenske vrhunske kulinarike. To dakazuje, de njihovi izdelki uvrščajo v sam vrh slovenskega sirastva.

 

Kmetija Pr Matevž

Kmetija pr' Matevž v Retečah je kmetija z dolgoletno tradicijo, na kateri so se ukvarjali tako z živinorejo kot s poljedelstvom. V zadnjem času so znani tudi po predelavi mleka. Najbolj znana je njihova domača mocarela, ki je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju prejela zlato priznanje. Za to sta v prvi vrsti zaslužna Matevž in Eva Jenko. Mocarelo izdelujeta dvakrat tedensko, pomembna se jima zdi tudi skrb za okolje, zato jo polnita v povratno stekleno embalažo. Na voljo je v njihovi domači trgovinici in v nekaterih trgovinah in kmetijskih zadrugah. Domača mocarela ni edini njihov izdelek iz mleka na policah njihove trgovinice. Izdelujejo tudi maslo, skuto, albuminsko skuto, mladi sir in trde jogurte. Zadnji izdelek, ki navdušuje pa je sadna skutka iz domače posnete skute z okusi različnega sadja imenovana Frutka.

 

Kmetija Bogataj

Na kmetiji Bogataj, po domače Pr Leskovc, je bila v preteklosti glavna dejavnost živioreja. Ideja o predelavi mleka se je izoblikovala, ko sta kmetijo prevzela Alojz in Tilka Bogataj, ki jo ob podpori celotne družine uspešno vodita še danes.  Pridelujejo zgolj mleko senene prireje, saj verjamejo da so izdelki take prireje še bolj kvalitetni. Svoje kupce razveseljujejo v Škofji Loki, Kranju, Ljubljanski BTC tržnici, ter na tržnici v Domžalah. Ponujajo izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka.  Najbojl znani njihovi siri so sir Pastirče, Tilen, Lojzek , poleg tega izdelujejo tudi ostale mlečne izdelke kot so sir za žar, maslo, jogurte. Navdušila nas je njihova lično urejena trgovinica, kjer se lahko kupi tudi druge izdelke lokalnih ponudnikov.

 

Kmetija Pustotnik

Kmetija se je uspešno prenašala iz roda v rod že vse od leta 1713 in  velja za eno prvih privatnih sirarn v Sloveniji. Sirarsko tradicijo sta začela Milan in njegova žena Žuža, sedaj pa jo uspešno nadaljujejo njuni otroci. Sprva se je na Pustotnikovi kmetiji predelovalo le lastno kravje mleko, danes pa sirarna odkupuje tudi kozje in ovčje mleko okoliških kmetij ter tako svojim strankam ponuja široko paleto več kot sedemdesetih mlečnih izdelkov.
V začetku leta 2013 je na domačem dvorišču svoja vrata odprla Sirnica Pustotnik-center sirarstva in kulinarike, v katerem so poleg večje in sodobnejše opremljene sirarne tudi trgovinica, degustacijskih prostori ter učna sirarna.
Polno založena domača prodajalnica poleg lastnih izdelkov ponuja pestro paleto lokalnih pridelkov lokalnih pridelovalcev. 


Operacija PRO -EKO se  financira iz Programa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Organ upravljanja pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS s CILjem.