Drugi del ogleda dobrih praks kmetij in sirarn

četrtek, 16. november 2023

Izvedli smo še drugi del ogleda dobrih kmetij s področja predelave mleka v sire. Ogledali smo si kmetijo in sirarno Rafka Novak iz okolice Vranskega, pot nadaljevali proti Žalcu na kmetijo Podpečan in zaključili v Topolšici na Kmetiji Napotnik. 

Kmetija in sirarna Rafko Novak

Kmetija leži tik ob magistralni cesti Ljubljana –Celje med krajema Trojane in Vransko.

Na kmetiji Novak redijo oplemenjene bovške ovce. Ovce se čez poletje pasejo na bližnjih strmih pobočjih, pozimi pa so v hlevu. Od meseca maja pa do oktobra ovce molzejo in mleko predelajo v lastni sirarni v kvalitetne mlečne izdelke. Pri ogledu nas je navdušila skromna in funkcionalna oprema za izdelavo sirov in drugih izdelkov. Rafko je kar nekaj opreme naredil  sam in ima polno zanimivih inovativnih rešitev. Delo v sirarni je prevzela hči, ki uspešno vodi začeto sirarsko pot staršev. Kmetovalce je navdušila informacija, da ovce molzejo samo enkrat dnevno, in da so velik del leta brez molže in posledično predelave.

 

 

 

 

 

Kmetija Podpečan

Sledil je ogled kmetije Podpečan, kjer nas je sprejela karizmatična hči Martina. Navdušila nas je z njeno igrivo iskrenostjo glede življenja in dela na kmetiji, ter vseh njenih tegob.  Trenutno na kmetiji obdelujejo cca 33 ha zemlje. Ponašajo se z novim sodobnim hlevom, kjer  imajo več kot 100 glav živine, večina rjave pasme, ki jo odlikuje odlična kakovost mleka po vsebnosti beljakovin. Posebnost sirov kmetije Podpečan je, da so vsi siri pridelani iz polnovrednega mleka. Mleku ničesar ne odvzamejo ali dodajo, razen sirišča in kulture. Poleg domačih sirov izdelujejo tudi domače jogurte: domač navadni jogurt iz polnovrednega domačega kravjega mleka ter domače sadne jogurte z različnimi okusi, domačo skuto, skutne namaze s hrenom, pečeno papriko ter z drobnjakom. Prava poslastica pa so vloženi izdelki: beli sir z domačo dimljeno postrvjo v olivnem olju ter skutine kroglice s česnom, drobnjakom ali s poprom v sončničnem olju. Poleg sodobnega hleva, smo si v lično urejeni degustacijski sobi, ogledali še delček zorilnice in sirarne, preko za oglede urejenih panoramskih oken. Gre za odprt in hkrati higienski ogled predelovalnih prostorov.  Poleg široke palete njihovih izdelkov je možno v njihovi kmečki prodajalni kupiti tudi domače izdelke okoliških proizvajalcev slovenskih dobrot.
Kmetija Napotnik

Na zadnji kmetiji na začetku vasi Topolšica nas je prijazno sprejel Gašper Napotnik. Na živinorejski kmetiji družine Napotnik  že več generacij vzreja krave mlekarice črno-bele in sivo-rjave pasme. V zadnjem desetletju pa se je kmetija uveljavila tudi kot sirarna. Odlikuje jo mleko vrhunske kakovosti, ki je plod skrbnega ravnanja z živalmi in preusmeritev v prirejo senenega mleka. Ogledali smo si prav tako nov z najnovejšo tehnologijo opremljen hlev ter senik z do suševalno napravo in grabežem, kompostni hlev za krave molznice in  avtomatski krmilnik za živali. Gašper pa nam je še posebej podrobno predstavil predelavo njihovega zadnjega mlečnega izdelka, ki je požel velika uspeha in sicer mlečni sladoled. Kmetovalci so se lahko spoznali s postopki izdelave sladoleda in si ogledali potrebno opremo. Sladoled vsebuje naravne sestavine in nima umetnih barvil ali konzervansov. Široka paleta različnih okusov je za konec pobožala naše brbončice.

 

Operacija PRO -EKO se  financira iz Programa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Organ upravljanja pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS s CILjem.