Izobraževanje za bodoče predelovalce mleka na logaškem – drugi del

sreda, 29. november 2023

Pretekli teden smo na logaškem izvedli drugi sklop izobraževanja za bodoče predelovalce mleka. Tokrat se je izobraževanja udeležila Kmetija Lukančič iz Rovt.

Povzetih je nekaj ključnih vsebin, ki so jih obravnavali:

1.      Načrtovanje predelave mleka kot dolgoročni izziv živinorejske kmetije

·         Poudarek na razumevanju, kako lahko predelava mleka dolgoročno koristi živinorejski kmetiji.

·         Raziskovanje strategij za vključitev predelave mleka v obstoječo kmetijsko dejavnost.

2.      Ureditev prostorov za predelavo mleka na domu

·         Pregled zakonodaje in smernic za ustrezno urejanje prostorov za predelavo mleka s poudarkom na skladnosti z veljavnimi regulativami, na področju varnosti in higiene.

3.      Načrtovanje proizvodnega asortimana glede na različne dejavnike

·         Raziskovanje različnih dejavnikov, ki vplivajo na izbiro proizvodnega asortimana.

·         Prilaganje proizvodnje glede na registracijo živilskega obrata, tržne možnosti, kadrovske in finanče zmožnosti ter prostorske kapacitete.

4.      Kakovost mleka in postopki pred usirjanjem

·         Pomen zagotavljanja visoke kakovosti surovine (mleka) za predelavo.

·         Razumevanje ključnih postopkov in parametrov pred usirjanjem.

5.      Tehnologija izdelave različnih mlečnih izdelkov

·         Prikaz različnih tehnologij za izdelavo mlečnih izdelkov

·         Praktični prikaz predelave (jogurt, skuta in sveži sir)

 

Izobraževanje je pokrilo širok spekter tem, ki so ključne za uspešno predelavo mleka na kmetiji. Udeleženci bi morali pridobiti dragocene inforamcije, ki jim bodo pomagale pri načrtovanju in izvajanju svoje dejavnosti predelave mleka.

Izobraževanje je del aktivnosti projekta PRO-EKO v katerem želimo spodbuditi obstoječe in bodoče ekološke pridelovalce, da dodajo vrednost svojim proizvodom na način, da povečajo proizvodnjo ekološke hrane, izdelajo in na trgu ponudijo nove izdelke ter ustrezno predstavijo ekološko kmetovanje in ekološke produkte, kar bo pripomoglo tudi k prepoznavnosti ekološke hrane. Vzpostaviti želimo celotno podporno okolje kjer bodo preko pilotnih primerov predstavljeni modeli kako povečati zanimanje za ekološko hrano ter kako povečati pridelavo in dodati vrednost tej hrani. Projekt je del podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine LAS Obsotelje in Kozjansko 2014-2020 (6.JR)

V projektu na območju posameznih LAS sodelujejo še:

LAS s CILjem, vodilni partner:

– Idrijsko – Cerkljanska razvojna agencija d.o.o.:

– Kmetija Košenija, Franc Kejžar,

– Štefka Kejžar, nosilka dopolnilne dejavnosti,

– Kmetija Rok Likar.

LAS Obsotelje in Kozjansko, vodilni partner:

– Razvojna agencija Sotla,

– Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec,

– Društvo žena Donačka gora.

LAG Dragačevo – Jelica – Zapadna Morava.

 

Operacija PRO -EKO se  financira iz Programa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Organ upravljanja pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovoren LAS s CILjem.


Spremljajte nas

Bodite na tekočem o aktivnostih v lokalnem okolju in razvoju.