OKROGLA MIZA NA TEMO TRAJNOSTNE LOKALNE PRESKRBE IN VKLJUČEVANJE V KRATKE DOBAVNE VERIGE
četrtek, 06. marec 2025V okviru projekta sodelovanja LAS "Manj je več", financiranega iz Ukrepa 19.3 Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je bila organizirana okrogla miza na temo trajnostne lokalne preskrbe in vključevanja v kratke dobavne verige. Dogodek je povezal različne deležnike, ki se zavzemajo za izboljšanje trajnostne proizvodnje hrane, zmanjšanje okoljskega odtisa in povečanje prehranske varnosti.
Projekt "Manj je več" združuje več lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz Slovenije, kot so LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS s CILjem ter irski partner Kilkenny LEADER Partnership. Vključen je tudi LAS Ovtar Slovenskih goric s partnerji: Zadruga Dobrina z.o.o, so.p. , ŽIPO Lenart, d.o.o. in Ekološka kmetija Kocbek iz Voličine. Njihova skupna prizadevanja so usmerjena v razvoj trajnostnega kmetijstva, prilagajanje podnebnim spremembam ter zmanjšanje zavržene hrane in uporabe plastike.
Na okrogli mizi so sodelovali strokovnjaki in praktiki s področja lokalne preskrbe in kratkih dobavnih verig:
• Red. Prof. Dr. Martina Bavec (Univerza v Mariboru) je predstavila pomen ekološkega kmetijstva in trajnostne pridelave hrane.
• Dr. Mitja Krajnc (ŽIPO Lenart, d.o.o.) je osvetlil izzive in rešitve v agroživilskih verigah.
• Renato Kocbek, ekološki pridelovalec, je delil izkušnje s trajnostno pridelavo sadja in zelenjave.
• Denis Ploj (Zadruga Dobrina z.o.o., so.p.) je predstavil model delovanja zadruge za neposredno povezovanje kmetov in potrošnikov.
• Dr. Milojka Domajnko (RASG d.o.o., Zadruga Dobrina) je poudarila potrebo po sistemski podpori lokalnim ponudnikom.
Razprava je osvetlila pomembne izzive in priložnosti na področju lokalne preskrbe. Kratke dobavne verige zmanjšujejo okoljski vpliv transporta in podpirajo lokalno gospodarstvo. Kljub številnim prednostim njihova vzpostavitev prinaša tudi izzive, kot so visoki logistični stroški in pomanjkanje povezovanja med pridelovalci in kupci. Ključno vlogo imajo tudi potrošniki, ki s podporo lokalnim pridelovalcem bistveno pripomorejo k trajnostni preskrbi. Poleg tega imajo javne ustanove in prehranski obrati pomembno odgovornost pri izbiri lokalne hrane, saj lahko s svojimi odločitvami spodbudijo trajnostni razvoj. Pri tem so sodelujoči v razpravi poudarili problem prenizkega financiranja ekoloških živil domačih pridelovalcev s strani države. Za uspešno delovanje kratkih dobavnih verig so potrebne sistemske rešitve, med katerimi so digitalizacija, izboljšane javne spodbude in dogovorjeni odkupi ekoloških kmetij.
Projekt "Manj je več" si prizadeva za nadaljnjo krepitev sodelovanja med kmeti, zadrugami in javnimi institucijami. Ključni cilji za prihodnost so: krepitev povezovanja med pridelovalci, zadrugami in javnimi institucijami, razvoj digitalnih rešitev za optimizacijo kratkih dobavnih verig, spodbujanje potrošnikov k večji uporabi lokalne in sezonske hrane in sistematična podpora kmetom in malim pridelovalcem za lažji vstop v kratke dobavne verige.
Izvedena okrogla miza je odprla številna pomembna vprašanja in osvetlila ključne izzive ter priložnosti, ki lahko pripomorejo k trajnostnemu prehranskemu sistemu v Sloveniji. Vse to nas usmerja k bolj odporni, pravični in ekološko sprejemljivi oskrbi s hrano, kar je ključnega pomena za prihodnost naše skupnosti.
Besedilo: Tanja Kosec, Damjana Vizjak, Alenka Špes
